Jordbund og fundering
Mange har prøvet at stå i den situation at have købt en byggegrund for at kunne opføre sit drømmehus og siden opdage, at grunden er ”bundløs”, og det er forbundet med store ekstra funderingsomkostninger at gennemføre byggeriet.
Det er derfor vigtigt i forbindelse med grundkøbet at få foretaget en jordbundsundersøgelse til afklaring af jordbunds- og funderingsforholdene på grunden. Med en jordbundsundersøgelse er der enten mulighed for at springe fra handlen i tide eller få forhandlet et nedslag i grundprisen.
Byg på sikkert fundament
De geotekniske undersøgelser danner grundlaget for projektering og korrekt valg af den mest optimale funderingsform af dit byggeri. Med kendskab til undergrundens beskaffenhed sikres dit byggeri fra starten.
Det er en kendt sag, at mange gennem tiderne har opstartet sit byggeri uden forhåndskendskab til jordbunden, for efterfølgende at måtte standse op og ”sadle” om, hvilket altid er en fordyrende proces for bygherren. Ofte er tiden også en vigtig faktor.
Inden den geotekniske undersøgelse udføres, giver vi et oplæg og et tilbud på undersøgelsen. Oplægget og tilbuddet er udført på baggrund af en såkaldt desk-top-undersøgelser, hvor vi via vores store borearkiv, GEUS jordbundskort og generelle erfaring optimerer vores oplæg og tilbud på de nødvendige jordbundsundersøgelser.
I vores oplæg beskrives hvor mange boringer, der skal udføres, hvor dybe de skal være, hvilke laboratorieforsøg der er nødvendige og hvad den geotekniske rapport vil komme til at indeholde.
Vi har stor erfaring i geotekniske undersøgelser alt fra små tilbygninger, parcelhuse, udstykninger, byggemodninger til højhuse, dobbelte kældre, erhvervsbyggerier, vejanlæg, kunstgræsbaner og vandbygning. Vi har ligeledes stor erfaring i kystnære offshoreundersøgelser.
Yderligere information om Norconsult Geoteknik i Smørum ses her
Vi hjælper med alle de vigtige geotekniske ydelser
Der er en lang række geotekniske ydelser som kan være med til at bringe dit projekt sikkert i mål
Den geotekniske rapport er selve arbejdsredskabet for de rådgivende ingeniører, der skal dimensionere byggeriet.
Det er derfor vigtigt, at rapporten er meget faktuel og beskriver så præcist som muligt, hvorledes de rådgivende ingeniører kan dimensionere fundamenter, pæle - og spunsværker. Ligeledes hvordan de skal forholde sig til den midlertidige og permanente tørholdelse af byggeriet.
Rapporterne er opbygget med det indhold, der er beskrevet i Eurocode 7: Den fælleseuropæiske funderingsnorm samt Det danske Annex.
En særlig disciplin inden for geotekniske undersøgelser er det såkaldte skadesundersøgelse.
Hvis man har en ejendom med revner i gulve eller vægge, så tilbyder vi at klarlægge skadesårsagen. Sagen vil typisk starte med en besigtigelse af ejendommen, da det er vigtigt for geoteknikeren at danne sig et overblik inden undersøgelsen igangsættes. Allerede under besigtigelsen vil geoteknikeren have en ide om, hvad skadesårsagen er.
Der afgives et tilbud på selve undersøgelsen, som typisk består af 2-4 geotekniske boringer samt et antal prøvegravninger for at fastlægge, hvorledes fundament og/eller gulve er opbygget.
På baggrund af markundersøgelserne samt relevante geotekniske laboratorieforsøg udføres en geoteknisk skadesrapport.
Rapporten vil bl.a. indeholde en beskrivelse af skaden, årsagen til skaden, konsekvenserne, hvis skaden ikke bliver udbedret, (nogle gange er konsekvenserne så små, at det ikke kan betale sig at udbedre skaden) samt naturligvis forslag til forstærkning og udbedring af ejendommen.
Særligt i forbindelse med hushandel er det relevant med disse undersøgelser, således en køber ikke køber katten i sækken.
I forbindelse med en skades undersøgelse kan vi tilbyde at foretage et fladenivellement. Et fladenivellement giver en indikation af hvor skævhederne er mindst/størst indvendigt på gulve i huset. Ud fra dette nivellement kan man optimere hvor den geotekniske undersøgelses skal udføres.
Slagger er det restprodukt der opstår ved afbrænding af det affald, som ikke kan genanvendes.
Heriblandt kan der findes jern og metal, porcelænsrester, glas, flasker og aske. I 1930’erne, 1960’erne og starten af 1970’erne anvendtes slagger som kapillarbrydende lag under gulvene i bygninger. I de seneste 15 år er der i flere tilfælde konstateret alvorlige problemer med hævede gulve og udpressede fundamenter i bygninger, hvor der er anvendt slagger. Årsagen er, at ved vandtilførsel til et tørt slaggelag kan give en kemisk reaktion med volumeforøgelse.
I en salg/købssituation kan vi tilbyde at foretage en undersøgelse, for at konstatere om der er anvendt slagger som kapillarbrydende lag.
På nuværende tidspunkt er det dog ikke muligt, at vurdere om slaggerne har foretaget den totale volumeforøgelse, men kun om den er anvendt som kapillarbrydende lag.
Ejere af ældre ejendomme kender problemet med fugt i kælder- og stueetager.
Mange iværksætter store renoveringsprojekter for at komme problemerne til livs.
Vi kan tilbyde at foretage nogle geotekniske undersøgelser, for at konstatere hvor det sekundære grundvand ligger og beskaffenheden af de nuværende funderingsforhold. På baggrund kommer vi med løsningsforslag, til hvordan man kommer problemet til livs, f.eks. dræn under og omkring bebyggelsen m.m.
Ved dimensionering af nedsivningsanlæg til spildevand samt regnvand (LAR-anlæg) tilbyder vi også geotekniske undersøgelser.
Rapporten vil indeholde anbefalinger vedr. spildevandsanlæggets opbygning, grundvandsforhold og jordens hydrauliske ledningsevne. Sidstnævnte er særligt vigtigt, da det sikrer, at anlæggene har tilstrækkelig kapacitet.
Ved gennemførelsen af de ovennævnte undersøgelser er der en række standard markundersøgelser, blandt andet udføres der vingeforsøg, CPT-forsøg oa.
I nogle tilfælde vil der være behov for særlige boreteknikker. Det kan være kerneboringer, CPTu-sonderinger, råstofundersøgelser eller andet, hvilket vi også kan tilbyde.
Grundlaget for alt borearbejde er naturligvis vores 14 borerigge.
Vi har alt lige fra små borerigge, der kan komme ind i en baghave eller ned i en kælder til store tunge boreværker, der kan bore op til 40 m under terræn.
Vi er således klar til at løfte alt lige fra små til meget store opgaver.
På nedenstående link ses vores borerigge:
Norconsult Geoteknik
Norconsult Geoteknik
Jakob Ettrup Bielefeldt
Afdelingsdirektør
Søren Andreasen
Ingeniør, Teamleder