Geologisk bedømmelse
Alle jordprøver bliver detaljeret geologisk bedømt af erfarne geologer iht. Geoteknisk forenings Bulletin nr. 1: Vejledning i Ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse.
Der foretages i laboratoriet en detaljeret geologisk beskrivelse/bedømmelse af alle udtagne jordprøver, specielt med henblik på aldersdatering og aflejringsmiljø.
Yderligere information om Norconsult Geoteknik i Ballerup ses her
De geotekniske laboratorieforsøg indeholder
Vandindholdsbestemmelse
I alle jordprøver foretages bestemmelse af jordens vandindhold. Dette er et vigtigt redskab til vurdering af bl.a. jordens sætningsegenskaber samt jordarternes indbygningsegnethed.
Sigteanalyse
Vi foretager sigteanalyser af alle jordarter, både grov- og finsigte.
Sigteanalyserne benyttes til at vurdere jordarternes geotekniske egenskaber, samt hvilke krav man skal stille til komprimeringsgraderne af materialerne.
Sigteanalyser benyttes endvidere til vurdering af nedsivningsegnetheden til både nedsivning af spildevand og regnvand.
Proctorforsøg
Et proctorforsøg er et såkaldt referenceforsøg. Vi finder jordens optimale indbygningsegnethed ved forsøget, og resultatet anvendes sammen med komprimeringskontrol til at finde komprimeringsgrader af det indbyggede materiale. Proctorforsøget benyttes på de finere jordarter.
Vibrationsforsøg
Et vibrationsforsøg er ligeledes et såkaldt referenceforsøg. Vi finder også her jordens optimale indbygningsegnethed ved forsøget og resultatet benyttes endvidere sammen med komprimeringskontrol til at finde komprimeringsgrader af det indbyggede materiale. Vibrationsforsøget anvendes på de grovere jordarter.
Sandækvivalent
Dette er et forsøg, der beskriver forholdet mellem de grove og de fine fraktioner. I dag er forsøget langt hen af vejen afløst af methylenblåt.
Methylenblåt
Undersøgelsen udføres for at finde et givent materiales filleregenskaber. Der er krav til f.eks. bundsikringsgrus - og stabiltgrusværdi for methylenblåt.
Plasticitetsforsøg
Ved fede lerarter kan der være et forøget krav til f.eks. den frost- og udtørringssikre dybde. Et normalt fundament funderes 90 cm under terræn, men ved fede lerarter kan det være nødvendigt af øge funderingsdybden. Plasticitetstallet benyttes til beregning af den nødvendige dybde.
Plasticitetstallet benyttes endvidere til vurdering af jordens skræntstabilitet samt sætningsegenskaber.
Hydrometeranalyse.
Hvor sigteanalyser benyttes på de grovere jordarter, benyttes hydrometeranalyser samt en slags sigteanalyse af ler- og siltfraktionen. Hydrometeranalysen benyttes bl.a. til vurdering af jordarternes nedsivningsevne samt frostfarlighed.
Kapillaritetsforsøg
Forsøget fortæller om jordartens evne til hvor højt over vandspejlet, jordarten kan suge vand. Ved et kapillarbrydende lag er der et krav, at det kapillarbrydende lag er minimum den dobbelte tykkelse af opsugningsevnen.
Glødetab
Glødetabet benyttes for at finde mængden af det organiske indhold i jordlagene. Resultatet benyttes bl.a. til vurdering af jordartens sætningsegenskaber.
Alle ovennævnte forsøg udføres efter Dansk Geoteknisk Forenings Bulletin nr. 15: Laboratoriehåndbogen samt efter DS/EN standarder og Vejteknisk Instituts Vejledninger.
Som kvalitetskontrol er vi tilmeldt den landsdækkende Ringprøvning, så vi har uvildig kontrol af vores laboratorie.
Norconsult Geoteknik
Norconsult Geoteknik
Jakob Bielefeldt
Afdelingsdirektør
Søren Andreasen
Ingeniør, Teamleder