Roskilde Festival Højskole

Projekt navn

Roskilde Festival Højskole

Bygherre

Roskilde Festival Højskole

Lokation

Danmark, Roskilde

Tidsperiode

2016 til 2019

Nøgletal

Omfang: 5.200 m2

Ydelse: Projektering, fagtilsyn, projektopfølgning , byggeledelse, miljøundersøgelser

Fag: Konstruktioner, VVS installationer, ventilation, køling samt stærk- og svagstrøm

Samarbejdspartnere: COBE, MVRDV

Bollede fra Roskilde Festival Højskole

Transformation af Unicons gamle beton- produktionsfaciliteter

Norconsult har som ingeniørrådgiver for Roskilde Festival Højskole, været en del af at transformere Unicons gamle industriområde samt betonhal til en nyt levende bydel med Danmarks første almene højskole.

Byhøjskole med traditionelle værdier fra højskolebevægelsen

Roskilde Festival Højskole er Danmarks første almene højskole, som er bygget med afsæt i tidligere industri i centrum af en by. Unicons gamle beton- produktionsfaciliteter er nu ombygget og skolen tilføjer et nyt kapitel til en højskolehistorie med synlige og dybe rødder tilbage til landbrugssamfundet.

 

Løsninger i projektet

Hallen, der oprindeligt var ét stort rum, er blevet fyldt med 16 store bokse i forskellige farver og materialer, er inspireret af Roskilde Festivals farverige univers. De indeholder forskellige funktioner, som værksteder til skolens kunstneriske fag, tribuner, musikstudier, dansesal, faglokaler, lærerværelse og foredragssal med plads til 150 personer.

Alle skolens faglokaler er skabt som værksteder for fagene, der giver de bedst mulige rammer til at udfolde sig inden for de forskellige fagligheder. Alle bokse henvender sig mod skolens store fællesrum midt i den gamle produktionshal med otte meter til loftet. Her findes også skolens fællesfaciliteter såsom spisesal og festlokaler med tilhørende produktionskøkken.

Boksene i Hal 10 udføres som stålkonstruktioner med 180 mm lyddæk som etageadskillelse. Boksene er alle udført forskelligt og tilpasses den aktuelle geometri. Taget i boksene er udført lette, som tyndpladeprofiler eller lignende. Udkragningerne er udført med gitterdragere eller udkraget stålbjælker.

Højskolen er derfor indrettet med undervisningslokaler med stor variation og forskellige tekniske krav til belysning, lyd og ventilation.

Scandi Byg opførte to elevblokke på hver fire etager med 32 elevværelser og plads til i alt 120 elever, to lærerboliger samt en forstanderbolig til højskolen. Boligerne er opført med rumstore moduler, der er stablet i op til fire etagers højde og forbundet med åbne gangbroer og trapper.

 

Projektets mission:

Helt grundlæggende var det bærende princip i højskolen, samt den overordnede idé med projektet, at bruge og genbruge den eksisterende bygning (den nedlagte betonfabrik) i så vidt omfang som muligt.

Med en placering centralt i Roskilde og tæt ved festivalpladsen,var det et ønske at gøre højskolen gældende på en ny måde bl.a. ved at omsætte fag og værdier til projekter og arrangementer, der både er til glæde for elever og for byens aktører og borgere.

Det var vigtigt, at Roskilde Festival Højskole er, som navnet siger, tæt knyttet til Roskilde Festival i sit værdigrun­dlag, sit pædagogiske grundlag og i sin placering. Roskilde Festival giver en unik identitet til Roskilde Festival Højskole.